Futbol Koordinatörü

SET OYUNU

Öncelikle şuradan başlayayım; İsntabulspor maçı her bakımdan rezalet kabul edilemez bir sonuç. Rakip 11’deki oyuncular boşa çıksa bırakın Süper Lig’i alt ligdeki takımlar bile alsam mı almasam mı diye düşünür. Yani öyle bir takıma 1 puan verdik. Bu açıdan çok can yakan bir puan kaybı oldu.
Oyuna kısaca değinmek gerekirse ilk devre belki enerjimiz biraz düşüktü ama iyi oynamasak da ilk devre özelinde kötü oynadığımızı düşünmüyorum. İlk devreyi çok kasmadan hazırlanış olarak da harika bir Weghorst golü ile bir şekilde 1-2 önde kapatmayı başardık. Ne olduysa 2.devre başında oldu. Başlangıçta Nkoudou Redmond değişikliği sonrasında da şanssız şekilde Tayyip Talha’nın başının dönmesi ile bir anda teknik ekibin de saçma hamleleriyle 3 farklı oyuncu girip sistem tamamen değişti. Tayyip çıktıktan sonra Welinton ve Tayfur’un oyuna girmesiyle bir anda önceki haftalara göre bambaşka oyuncu profilleri ve uyumsuz bir takım ortaya çıktı. Bu konuda teknik ekibin hamlelerini hala aklım almıyor. Tayyip çıkıyorsa oyuna 4 haftadır öyle ya da böyle oynayan Necip girer. Gidip yabancı sınırı varken Welinton’u sahaya sürüp sonrasında da Rosier’in çıkması inanılır gibi değil. Bu hamlelerle hem savunmaya Welinton gibi savruk alanını boşaltan bir oyuncuyu ekledik hem de Rosier gibi hücum ve savunmanın en önemli isimlerinden birini kaybettik. Dolayısıyla bu bakımdan bakacak olursak tamamen teknik ekibe yazacak bir puan kaybı.
Teknik ekip hata yapabilir yanlış değişiklik ve diziliş tercihlerinde de bulunabilir bunlar sineye çekilebilir çünkü düzelebilecek şeyler. AMA oyun mantalitesi değişmezse bu çok büyük sıkıntı yaratır. İsmael’in çok acil maç içinde topun bizde kaldığı, topu koşturup aktif dinlenme yaptığımız bir oyuna kafa yorması lazım. Bunu daha önceki yazımda ve sosyal medya hesabımda da dile getirdim. 90 dakika aynı oyun oynanmaz. Zaman zaman topun arkasına geçeceksin zaman zaman da topun sende kaldığı tempoyu düşürdüğün oyunlara geçmeyi bilmen gerekiyor. Mesela bu maç buna çok uygun bir maçtı. Madem enerjin düşük bir türlü ceza sahasına giremiyorsun, üstüne sakatlıklar ve yabancı sayısı nedeniyle zorunlu değişiklikler yapıyorsun, o zaman tempoyu düşür oyunu rölantiye al. Zaten karşındaki takımın ceza sahasına girecek hali yok, yediğin 2 gol de ceza sahası dışından. Yani İsmael acilen set oyununa kafa yormalı. Set oyunu denince de herkesin aklına ilk başta Sosa Oğuzhan’lı tiki taka geliyor ama kimsenin o oyunu talep ettiği yok zaten oyuncu profilleri bakımından o oyunu oynayabilecek bir kadro da yok. Ama bu takım her dakika dikine oynamamalı, çok rahat tempoyu düşürüp topun bizde kalmasını sağlayacak oyunculara sahibiz. Mesela İstanbulspor maçında 1-2 öndeyken Masuaku 2.devrede topu en az 4-5 kez sol kanada doğru dikti. Bunlara gerek yok, geriye dön tempoyu düşür. Umarım hoca da bunları görüp bir B planı üzerine çalışır. Çalışmak da zorunda.
Son olarak bu kadar yangın yeri yapacak, hoca gitsin şu gelsin denilecek bir ortam olduğunu düşünmüyorum. Bunu zamanında Önder Özen TV yorumcusuyken de dile getirdi. Her puan kaybından sonra bu kadar kırılganlık yaşamak bu camianın en büyük sorunu. Bu kafa ile devam edersek de çok büyük sıkıntılar yaşamaya devam edeceğiz.
Her takım kötü oynayabilir her hoca da yanlış hamleleri ile maçı verebilir. Bunlar olacak, yeter ki ders alınıp bir daha bu hatalar yapılmasın. 7 haftada 2 puan ortalaması yakalamış bir adama istifa etsin kovun şunu demek kesinlikle büyük yanlış. Beşiktaş Fikret Orman yönetiminde doğru ya da yanlışlığı tartışılır ama 7 sezonda sadece 4 teknik adamla çalıştı. Çebi yönetimi ise henüz 3.senesini doldurmamışken çalışılan teknik adam sayısı 4 ve bunun üstüne lsmael de gidip başkası gelirse 5.teknik direktör olacak. Her kötü gidişattan sonra hoca değiştireceksek 8 senedir şampiyon olamayan Fenerbahçe’nin düştüğü hataya düşeriz. Dolayısıyla istikrarı korumak gerekiyor.
Bu konuda yönetimin net bir açıklama yapıp duruş göstermesi gerekiyor. Açıklama yapmadıkları sürece Şenol Güneş veya X ismin adları her puan kaybından sonra gündeme gelecek ve camia daha fazla zarar görecek.
Umarım 2 hafta sonra derbi galibiyeti ile yeni yazı yazmak nasip olur. Herkese iyi haftalar dilerim.