FixAnaliz

“3 gol, 3 Puan, 3 Weghorst”

Herkese merhabalar!

Ankaragücü 2 – 3 Beşiktaş

Girişte belirteyim, Beşiktaş için çok dersler alacağı, güzel bir sınav oldu. Geriden geldik, beraberliğe rağmen tekrar öne geçtik.

Birkaç maçtır, “3-0 öne geçiyoruz ama ya geri düşersek” sorularıyla başlayan konuşmalara şahit oluyorum. Bu maç bunu deneme anlamında ve hızlı reaksiyon verme anlamında çok güzel bir test maçı oldu. Kötü oynamamıza rağmen geriden gelip, maçı aldık.

Net söyleyebilirim kötü başladık! Bunda rakibin teknik direktör değişikliği, taraftar baskısı ve zeminin etkisi büyüktü. Tabi, oyuncularımızın bireysel performansının yanında genel yerleşim problemlerine bağlı boşluklar da verdik. Özellikle Dele Alli yerleşiminde.

Dele Alli’nin yerleşim problemi, N’koudou’yu, Gedson’u ve Salih’i etkisizleştirdi. Ki ön tarafta mevkiler üstüste bindi ve pas hataları yapmaya başladık. Özellikle ilk yarı rakipten 10 fazla top kaybı yaptık, baskıyı da bu dengesizliğe bağlı olarak doğru yapamadık.

Baskı oyununda 1 oyuncunun baskıdan uzak kalması bile, dengesizlik çıkarır. Biraz onu yaşadık diyebiliriz. Keza Rosier, bugün kendisinin sezon başlangıcından çok uzaktı. Daha doğrusu fazla rahattı. Bu rahatlığı beni biraz şaşırttı. Rakibe de o kanatta rahatlık verdi.

Yediğimiz gollerde tabii ki Emre’nin de hatası, tecrübe eksikliği vardı. Ama ilk golde Masuaku’nun yediği acemice çalım (ki yaptığım analizde sol bek değil, daha ön oyuncusu olduğunu belirtmiştim), ikinci golde de Rosier’in arkasında oyuncunun yürüyerek vurmasıydı.

Ama tüm bu olumsuzlukları 1 oyuncunun oyun bilgisi bertaraf etti: Wout Weghorst. Ne yaptı? 1 doğru koşu ile ilk golü, harika bir asist ile 2. golü, taçtan gelen tehlikesiz pozisyonu tehlikeye çevirerek 3. golü attırdı. Sağında solunda kim varsa, hep alan açtı, pozisyona soktu.

Her ne kadar gol atsa da Muleka ve Dele Alli etkisizdi. Burada bağlantı olamayan Salih’in de etkisi vardı tabii ki. Pas verileri kendisinin altında kaldı. Bu sebeple merkezden girmeyi deneyemedik. Oyuncuların birbirine uzak kaldığı anlar da oldu.

Tebrik etmek gerek Ankaragücü gayet iyi hazırlanmış. Maç öncesi analizimde “Ankaragücü’nün gol sayısının düşüklüğüne aldanmayın, 3. bölgeye çok pas deniyorlar” demiştim. Aslında bugün meyvesini verecek oyunlar oynadılar.

Diğer maçlarda bolca puan toplayacaklarını söyleyebiliriz. Özellikle bu tip bir takım için Tolga Ciğerci transferi tam oturmuş. Pedrinho ile oyunu çok iyi yönettiler. Yıldız olarak alınan 2-3 oyuncu da oyuna dönerse; Ankaragücü diğer takımları epey zorlayacaktır.

Yine bizim için önemli kısım, deplasmanda kazanamama problemini, kötü oynadığımız halde aşmak oldu. Geçen yıl bu tarz bütün maçları kaybettik. Başakşehir maçı öncesi iyi bir ders ve sonuç oldu. Ayaklarımız yere bassın ve bütün doğru işleri o maçta yapalım.

Avrupa’da bir maça çıktığımızda “aman ceza alanı çevresinde faul yapmayın, hava topundan gol atarlar” endişesi ile maçlara çıkıyoruz. Gördük ki, Beşiktaş şu anda hava topu oyununda çok etkili ve tehlikeli. Rakipler, ceza alanı çevresinden korkuyor. Burası önemli.

Bir de Wolves maçında hatırlar mısınız? Çok kötü oynadık ama şu oyun Anadolu’da galibiyet demektir demiştim. Futbolcu verilerine baktığımızda Wolves maçına yakın veriler görüyorum. Ama sonucu aldığımız bir maç olduğunu da görüyorum. Önemli!

Birkaç İstatistik:
Topla oynama: Beşiktaş %46
Rakip ceza alanındanda topla buluşma: Beşiktaş 26 – 5 Ankaragücü
Gol beklentisi: Beşiktaş 2,43 – 0,49 Ankaragücü
N’koudou ikili mücadele 9’da 5
Gedson başarılı pas: %92, ikili mücadele 4’te 4
Top kaybı: Beşiktaş 142 – 134 Ankaragücü
İkili mücadele: Beşiktaş 54 – 46 Ankaragücü
Top çalma: Beşiktaş 14 – 25 Ankaragücü

Sonuç olarak kazandık, 3 puan aldık! Çok değerli bir 3 puan, çünkü haftayı yine galibiyetle kapatıyoruz. Lig uzun bir maraton ve kendimizi Dünya Kupası arasına sağlıklı bir şekilde atmak için, hedef maçlardan önce böyle maçları kazanmamız gerekiyor.

Bir de oyunu tutma konusu var. 3-0 öne geçince, bu skoru tutamıyoruz endişesi yaşandığını görüyorum. Ama geri düşmemize rağmen, 3-2 öne geçtik ve skoru korumasını bildik. Hatta bir ara epey soğuttuk, net pozisyon vermedik diyebiliriz.

Deplasmanda oynanan oyunun Vodafone Park’taki gibi olabilir ama henüz psikolojik olarak buna hazır değiliz. Biraz da Ghezzal gibi hava topu asisti üstadının oyunun içine dönmesi lazım. Okuyan herkese teşekkür ederim.

Keyifli haftalar dilerim.